رفتن به محتوای اصلی
دسته بندی :
ارسال شده در تاریخ :

عملیات ام الحسنین سلام اللّه علیها

عملیات ام الحسنین سلام اللّه علیها

عملیات  ام الحسنین سلام اللّه علیها گروه شهید فضل اللّه سرلک دی  1360


 فرمانده گروه : شهید فضل الله سرلک
منطقه مأموریت : جبهه جنوب – منطقه حمیدیه - طراح
مدت مأموریت : 3 ماه
عضویت افراد اعزامی : پاسدار و بسیجی 
تعداد افراد اعزامی به جبهه : 201 نفر
تاریخ اعزام : 05/10/1360
تاریخ پایان مأموریت : 10/ 01/1361
تعداد شهدا : 7 نفر
تعداد مجروحین : 33 نفر       
        
مقدمه
تعداد 400 نفر رزمنده داوطلب در تاریخ  05/10/1360 در قالب یک گروه عازم شهر اصفهان شدند تا پس از گذراندن دوره آموزش نظامی به جبهه اعزام شوند . این گروه در تاریخ 06/11/1360 با سرپرستی برادر بسیجی " احمد گلمحمدی نقشه " عازم منطقه جنوب شده و افتخار حضور در عملیات ام الحسنین "سلام الله علیها" را داشتند.

 
عملیات ام الحسنین سلام الله علیها :
با تصویب طرح عملیاتی "فتح المبین" اجرای یک یا چند عملیات کوچک و محدود به منظور فریب دشمن در دستور کار قرارگاه مرکزی کربلا قرار گرفت تا ضمن برهم زدن آرایش و آمادگی نیروهای دشمن ؛ فرماندهان عراقی نسبت به منطقه عملیاتی اصلی غافل بمانند از این رو اجرای یک عملیات محدود در جبهه "حمیدیه – طراح" به تیپ 37 نور سپاه پاسداران ابلاغ گردید.

این عملیات در زمان اجرا" ام الحسنین سلام الله علیها " نام گرفت و در ضریب موفقیت عملیات فتح المبین تاثیر قابل توجه ای داشت. 


موقعیت جغرافیایی منطقه عملیاتی :
جبهه طراح از نام روستایی در جنوب غربی شهر حمیدیه شهرت یافته که در حد فاصل جاده حمیدیه – سوسنگرد و تقاطع آن با رودخانه کرخه قرار گرفته است و از توابع شهر حمیدیه در35 کیلومتری اهواز می باشد.


شناسنامه عملیات :
نام عملیات :
" ام الحسنین سلام الله علیها "
رمز عملیات: " یا زهرا بنت رسول الله اشفعی "
تاریخ و ساعت اجرا: 4 بامداد 24 اسفند 1360
مدت عملیات: 6 روز 
منطقه عملیاتی: محدوده روستاهای طراح – سید جابر و رودخانه کرخه کور
وسعت منطقه عملیاتی: 20 کیلومتر مربع 


 اهداف
انجام عملیات ایذایی فریب ، به منظور تسهیل در عملیات " فتح المبین "و تجزیه سازمان و توان فرماندهی دشمن.
نیروی عمل کننده : 
تیپ 37 نور از سپاه پاسداران شامل (یک گردان رزمی از اراک به فرماندهی شهید فضل الله سرلک ، یک گردان رزمی از کرمان و یک گردان رزمی ازلرستان).


مراحل عملیات :
 این عملیات در سه مرحله در روزهای 24 ، 25 و 26 اسفند سال 1360 انجام شد . طی این عملیات تیپ 37 نور سپاه پاسداران با فرماندهی شهید علی هاشمی و متشکل از رزمندگان سپاه حمیدیه ، اراک و لرستان توانستند با تاکتیک های جنگ چریکی ضربات سنگینی به دشمن وارد آورند.


مروری بر عملکرد گروه اعزامی از اراک در عملیات ام الحسنین سلام الله علیها
تعداد 400 نفر نیروی  بسیجی  به  مسئولیت بسیجی شهید احمد گلمحمدی در  تاریخ  05/10/1360 با 10 دستگاه اتوبوس از محل ساختمان اعزام نیروی بسیج اراک (مقابل دانشگاه اراک) به پادگان غدیر  اصفهان اعزام  تا پس از طی آموزش های نظامی به مناطق جنگی اعزام شوند .

دوره آموزشی بسیار فشرده بوده و کلاسهای مختلف اعم از : عقیدتی ، سیاسی و آموزش نظامی برگزار می شد و شبها هم خشم شب اجرا می شد؛ فضای پادگان بسیار خشک و خشن بود چون می خواستند محک بزنند که افراد آمده اند بمانند یا بروند.

از طرفی باید نیروها با شرایط و محیط سخت آشنا می شدند به همین دلیل حدود نیمی از افراد با اعلام انصراف به اراک بازگشتند تا از طرق دیگربه جبهه ها اعزام شوند.

دوره آموزشی حدود یک ماه به طول انجامید .

 در خاتمه ، نیروهایی که دوره آموزشی را با موفقیت سپری نمودند با اتوبوس به پادگان گلف(منتظران شهادت) اهواز منتقل و 3 روز بعد ضمن تجهیز با چند دستگاه خودروی نظامی آیفا به "پایگاه سپاه حمیدیه"در جاده حمیدیه - سوسنگرد اعزام شدند و تحت امر تیپ 37 نور قرار گرفته ودر نزدیکی تپه های فولی آباد در محدوده سوسنگرد مستقر شدند. 
دور تا دور مقر فوق با سیم خاردار حصارکشی شده بود و تانک ها و نفربر های زیادی داخل مقر بودند، مضاف بر اینکه چندین سوله در آنجا وجود داشت که امور پشتیبانی ، تجهیز و طبخ غذا جهت نیروهای خط در آنجا انجام می گرفت.

با سازماندهی مجدد گروه اعزامی از اراک در قالب یک گردان رزمی سازماندهی شده و جهت عزیمت به خط مقدم بخشی از مسیر را با تویوتا و مابقی را در شب تاریک و بارانی به صورت ستون پیاده طی کرد تا به خط پدافندی جبهه طراح موسوم به خط یا موقعیت "شهید مقدم فر" که به صورت خاکریز نعلی شکل بود رسید و نیروهای اعزامی از اراک در عمق خاکریز نعل اسبی مستقر شدند.

خاکریز خط پدافندی به صورت دوجداره بود که فاصله خاکریزها حدود 10-15 متر از یکدیگر قرار داشت و یک کانال نیز بین دو خاکریز حفر شده بود.

سنگرهای انفرادی و اجتماعی محل استقرار گردان حدود یک متر از سطح زمین پایین تر احداث شده و سقف آن ها با تراورز  پوشیده شده بود. 
خط پدافندی فوق به گونه ای بود که عراقی ها می توانستند از اطراف آن نفوذ کنند.

زیرا مابین این خط و خط مجاور هیچ نیرویی مستقر نبود.

بنابراین گشتی های عراقی می توانستند براحتی به خط پدافندی نفوذ کنند، یکبار هم از همین مسیر بالگرد عراقی ها با پشتیبانی آتش شدید توپخانه در منطقه حاضر واقدام به عملیات شناسایی نمود، به دلیل آنکه قبل از عملیات بود و تا حدودی دشمن تحریک شده بود.(در واقع هدف از انجام عملیات ام الحسنین سلام الله علیها این بود که حساسیت و تمرکز عراقی ها از مناطق غرب شوش، دشت عباس و رقابیه معطوف به این منطقه شود).
با پیگیری واحد عملیات سپاه اراک و به منظور فرماندهی و هدایت نیروهای اعزامی از اراک در تاریخ 18/11/1360 تعداد 8 نفر از برادران پاسدار از سپاه اراک به گروه ملحق شده و ضمن هماهنگی با فرماندهی تیپ 37 نور و انجام آخرین سازماندهی، فرماندهی گردان اراک به شهید فضل الله سرلک واگذار گردید.

همچنین در تاریخ 20/11/1360 تعداد 13 نفر رزمنده بسیجی نیز با مسئولیت برادر علیرضا نوربهشت به گروه ملحق شدند.
بعد از حضور رزمندگان گردان اراک در خط "شهید مقدم فر"، بعضی از افراد جهت حفر کانال انتخاب شدند که طی چندین شب کار بی وقفه ، موفق به حفر کانال؛ حد فاصل رودخانه کرخه کور تا خط پدافندی دشمن شدند. ( این کانال برای استفاده در عملیات های آینده طراحی شده بود).

بعد از گذشت حدود یک ماه از استقرار نیروها در خط پدافندی ، نیروهایی که از چالاکی و تحرک بیشتری برخوردار بودند انتخاب و جهت انجام عملیات سازماندهی شدند.

در تاریخ 24/12/1360 گردان رزمی، حرکت خود را ساعت 10 شب آغاز و پس از حدود یک ساعت راهپیمایی به نقطه رهایی  رسیده و پس از آخرین هماهنگی ها عملیات در ساعت4 آغاز گردید.                    

عملیات ام الحسنین سلام الله علیها طی سه مرحله با حضور 2-3 گردان از جمله گردان اعزامی از اراک با موفقیت کامل اجرا شد و پس از انهدام دشمن، نیروها به مواضع قبلی خود بازگشتند.
پس از اجرای عملیات های مولای متقیان علیه السلام در منطقه چزابه و ام الحسنین سلام الله علیها در منطقه طراح، عملیات بزرگ فتح المبین در تاریخ 01/01/1361 در منطقه غرب شوش انجام شد که عملیات های مذکور تأثیر بسزایی در موفقیت آن داشتند. 
پس از بازگشت نیروها به مقر حمیدیه و پایان یافتن مأموریت، افراد سلاح و تجهیزات خود را تحویل داده و در تاریخ 10/01/1361 ترخیص و با توجه به کمبود وسیله نقلیه جهت انتقال گردان به اراک ، نیروها به صورت انفرادی با قطار و اتوبوس به اراک مراجعت نمودند.


  ملاحظات : 
1- آمار نهایی اعلام شده توسط شهید سرلک 201 نفر می باشد درحالیکه فقط تعداد 200 نفر شناسایی گردیدند.

2- گردان اعزامی از اراک با عنوان گروه برادر "سرلک" اشتهار دارد.

3- شهید فضل الله سرلک در تاریخ 28/03/1367 در منطقه عملیاتی والفجر10 در ارتفاعات"ریشن" واقع در منطقه خرمال عراق به شهادت رسید. (این شهید بزرگوار قبل از عضویت در سپاه مدیر امور اداری شرکت ماشین سازی اراک بود و با تشکیل سپاه پاسداران اراک به عضویت سپاه درآمد. پس از بازگشایی دانشگاه ها جهت ادامه تحصیل از سپاه منفک و در زمان شهادت با عضویت بسیجی در جبهه حضور داشت).

4- شهید احمد گلمحمدی نقشه در تاریخ 02/09/1366 در خط پدافندی موسوم به کانال پرورش ماهی شلمچه عراق به شهادت رسید.

5- آمار نیروهای اعزامی از اراک به پادگان غدیر حدود 400 نفر بود که به دلایل شخصی و سخت بودن آموزش ها تعداد زیادی از نفرات منفک شده و با اعزام دو گروه بعدی ، تعداد نهایی نفرات 201 نفر ثبت شده است.

6- فهرست اسامی افراد براساس فهرست پایانی ارائه شده توسط شهید فضل الله سرلک (فرمانده گروه) ، فهرست موجود در کارگزینی سپاه حضرت روح الله رحمت الله علیه ، فهرست ارسالی از واحد آموزش بسیج پادگان غدیر اصفهان ، فهرست مجروحین و شهدای عملیات (دفتر وضعیت گردان) و فهرست مصوّبه کمیسیون سپاه ناحیه اراک که ضمیمه سند می باشند تهیه شده است.

7- شهدای گروه عبارتند از :

1- مرتضی اخوان فرد

2- جواد بلالی

3- عبدالله بیات

4- علی حسنی

5- محمدقربان قلعه نویی

6- رضی الله کی احمدی

7- محسن صالحی


8- مجروحین گروه 33 نفر می باشد.

منابع:
- اطلس خوزستان – مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه پاسداران – چاپ اول – 1393
- کارنامه توصیفی عملیات های رزمندگان اسلام در طول هشت سال دفاع مقدس – علی سمیعی – چاپ سوم – 1382
اسناد و مدارک عملیات ام الحسنین سلام الله علیها – مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه پاسداران

برچسب ها
بازدید
دیدگاه
مطالب مرتبط
در مراسم یادواره شهید مسلمی در کوی امام علی اراک با موافقت آموزش و پرورش نام مدرسه میلاد در این کوی به نام شهید سعید مسلمی تغییر یافت. 🔹 این یادواره…
🔹هم‌زمان با سالروز ولادت اباعبدالله الحسین (ع) و روز پاسدار و مقارن با سالروز ولادت قمر بنی هاشم ابوالفضل العباس(ع) و روز جانباز، استاندار مرکزی به…
🔰همزمان با سالروز ولادت اباعبدالله الحسین (ع) و روز پاسدار، استاندار مرکزی به همراه مدیرکل دفتر اجتماعی استانداری و مدیرکل بنیاد شهید با حضور در منزل…
🔹غروب روز پنجشنبه دکتر مخلص‌الائمه استاندار مرکزی و سردار رفیعی‌کیا فرمانده فراجای استان و ربیعی مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان مرکزی در…
🔹ریحانه زهره وند دختر شهید محمد زهره‌وند در فرودگاه اراک به حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای خوش آمد گفت. 🔹شهید محمد زهره وند اولین شهید از شهدای…