رفتن به محتوای اصلی
دسته بندی :
ارسال شده در تاریخ :

عملیات روح اللّه خمینی کبیر( آزادسازی ارتفاعات شمشی )

عملیات روح اللّه خمینی کبیر

گروه رزمندگان اعزامی به منطقه غرب عملیات روح اللّه خمینی کبیر( آزادسازی ارتفاعات شمشی) گروه برادر  مصیّب میرسجّادی (داشخانه) خرداد  1360

فرمانده گروه : برادرسیدمصیّب میرسجّادی (داشخانه)
منطقه مأموریت : کرمانشاه - پاوه - نوسود
مدت مأموریت : 45 روز 
عضویت افراد اعزامی : بسیجی
تعداد افراد اعزامی :  25 نفر
تاریخ اعزام : 18/03/1360
تاریخ پایان مأموریت : 30/04/1360
تعداد شهدا : 3 نفر
تعداد مجروحین : 5 نفر

مقدمه 
عملیات روح الله خمینی کبیر در یک نگاه 
عملیات روح الله خمینی کبیر روز چهارشنبه 11/04/1360 به منظور آزادسازی بخشی از میهن اسلامی که به اشغال متجاوزین بعثی درآمده بوده در ارتفاعات مشرف بر شهر نوسود در استان کرمانشاه آغازو طی آن اهداف عملیات محقق گردید.


اهداف عملیات:
آزادسازی ارتفاعات شمشی
آزادسازی دکل مخابراتی نوسود
آزادسازی شهرنوسود


موقعیت منطقه عملیاتی
عملیات روح الله خمینی کبیر آخرین حلقه از سلسله نبردهای سال اول جنگ در منطقه نوسود محسوب می شد. به عبارت دیگر، نبردهایی که با پاکسازی منطقه دوآب شروع شده و به عملیات کاوه زهرا ختم شده بوده، هدف های واسطی بودند که با آزادسازی نوسود به غایت خود می رسیدند.

ارتفاعات شمشی که در غرب نودشه و شمال شهر نوسود واقع شده مانند بام منطقه بود و دشمن با در دست داشتن آن بر مواضع خودی کاملاً تسلط داشت، آزادسازی نوسود مشروط به تصرف این ارتفاعات بود ، به همین دلیل در طراحی عملیات ، تصرف ارتفاع 2200 که بلندترین قله ارتفاعات شمشی است به منزله هدف قاطع عملیات مشخص شد.


مروری بر عملکرد گروه اعزامی از اراک 
تعداد 25 نفر رزمنده بسیجی داوطلب با مسئولیت برادر پاسدار حاج غلامرضا رودی  به وسیله یک دستگاه مینی بوس در تاریخ 18/03/1360 عازم تهران و پادگان امام حسن علیه السلام شدند. افراد اعزامی تحویل پادگان شده و برادر رودی به اراک باز می گردد.

نیروهای اعزامی مدت 3 روز در محل پادگان امام حسن علیه السلام حضور داشته و پس ازسازماندهی اولیه و تسلیح و معرفی برادر سید مصیّب میرسجادی(داشخانه) به عنوان فرمانده گروه، در تاریخ 21/03/1360 عازم شهرستان کرمانشاه شده و شب را درورزشگاه مجاور شرکت نفت استراحت نمودند.

صبح روز بعد گروه اعزامی ، شهر کرمانشاه را ترک و پس از ورود به شهر پاوه در یکی ازساختمان های مربوط به سپاه پاسداران مستقر شدند و طی حدود یک هفته حضور در شهر پاوه ، دوره های آموزشی از جمله : آشنایی با مین و مواد منفجره در دستورکار گروه قرار داشت .

با پایان دوره آموزشی و کسب آمادگی نسبی ، گروه در تاریخ 28/03/1360 به روستای نیسانه (نیستانه) و سپس روستای نروی اعزام و پس ازیک شب استراحت به طرف ارتفاعات کماجر مشرف به شهر نودشه حرکت و نهایتاً در مسجد شهر مستقر شدند . 

 در تاریخ 08/04/1360 تعداد 12 نفر جهت شناسایی و توجیه ارتفاع شمشی و مواضع دشمن انتخاب شدند.
(خبر انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی توسط منافقین و شهادت دکتر بهشتی و 72 نفر از یاران امام و انقلاب اعلام شد که موجب تأثر همه ی رزمندگان منطقه و افراد گروه گردید.)

درتاریخ 09/04/1360گروه اعزامی توسط برادر داشخانه نسبت به عملیات آزادسازی ارتفاع شمشی توجیه گردیدند و ضمن تجهیز مجدد، آموزش های لازم از جمله شناخت انواع مین و نارنجک و کاربرد آن را توسط مربیان ارتش جمهوری اسلامی ایران گذرانده و نیز تمرین تیراندازی را ادامه می دادند.

پس از سازماندهی نهایی  و کسب آمادگی لازم توسط افراد اعزامی، شهید ناصر کاظمی فرماندار وقت شهرستان پاوه و فرمانده این عملیات و همچنین شهید همت آخرین توجیهات و توصیه ها را به رزمندگان ابلاغ نمودند. 

درتاریخ 11/04/1360 گروه های عمل کننده توسط بلدچی های پیشمرگان مسلمان کُرد در سکوت کامل و بدون سروصدا به طرف ارتفاع شمشی حرکت نمودند .

حرکت از مسیر دره های پرپیچ و خم و بعضاً پوشیده از درخت و بوته تا ساعت 19 ادامه داشت.

تا اینکه برای نماز مغرب و عشاء ونیز صرف شام دستور توقف اعلام شد .

ساعت 21 رزمندگان ارتش جمهوری اسلامی ایران پیشروی خود را آغاز کردندو به دنبال آن رزمندگان اعزامی از اراک به همراه یک گروه رزمنده اعزامی از خمین پیشروی خود را شروع کردند.

درفاصله 200 متری قله شمشی ، آرپی جی زن ها ، سنگرهای تیربار دشمن را هدف قرارداده و درگیری آغاز شد.

با اصابت موشک آرپی جی برادر ابوالفضل جعفرنژاد از رزمندگان گروه ، سنگر تیربار دشمن هدف قرار گرفت و مسیر پیشروی باز شد.

در این مرحله برادران حسن جعفری و مصطفی راستگردانی مورد اصابت گلوله قرار گرفته و مجروح شدند.

برادر راستگردانی به علت جراحت شدید و خونریزی زیاد پس از ساعتی به شهادت رسید.

باتوجه به مقاومت دشمن ، توپخانه خودی مواضع دشمن را زیرآتش گرفت و حدود ساعت 9 صبح بالگردهای هوانیروز نیز به کمک رزمندگان آمده و مواضع و تجمع نفرات آنها را زیر آتش گرفتند.                                    

طی ادامه درگیری ها برادران سیدمحسن مهاجرانی و حبیب الله حیدری روی قله به شهادت رسیدند . 

درگیری ها تا حدود ظهر ادامه داشت تا اینکه عناصر باقی مانده دشمن با قبول شکست عقب نشینی کردند . 80 نفر اسیر و تعدادی کشته و زخمی خسارات انسانی وارده بردشمن متجاوز بود.

طی تاریخ های 12/04/1360 لغایت 14/04/1360 دشمن در سه مرحله اقدام به پاتک نمود که هربار با هوشیاری و مقاومت رزمندگان اسلام حملات آنها دفع می گردید.

بدین ترتیب نبرد تا 17 تیر 1360 ادامه داشت و سرانجام با تسلط نیروهای خودی برارتفاعات شمشی ودکل مخابراتی نوسود، شهر نوسود در دید و تیر مستقیم رزمندگان اسلام قرار گرفت .
 در تاریخ 27/04/1360 مأموریت گروه به اتمام رسید و با جایگزین شدن نیروهای اعزامی از شهر شیراز، افراد گروه از ارتفاع شمشی به روستای نروی آمده و شب را در روستا استراحت نمودند. صبح روز بعد از نروی حرکت و به پاوه مراجعت نمودند و پس از تحویل اسلحه و تجهیزات خود با یک دستگاه مینی بوس عازم تهران شدند. 

رزمندگان گروه ساعت 4 بامداد روز 29/04/1360 به پادگان امام حسن علیه السلام تهران رسیده وعصر همان روز بعد از تسویه حساب با یک دستگاه مینی بوس عازم اراک شدند و پس از ورود به اراک به بیمارستان رفته و از همرزمان مجروح خود عیادت نمودند.


شهدای گرانقدر گروه عبارتند از :

1- حبیب الله حیدری

2- مصطفی راستگردانی

3- سیدمحسن مهاجرانی


مجروحین گروه عبارتند از :

1- حسن جعفری

2- احمد حیدری داینی

3- محمدباقری

4- غلامعباس فریدونی

5- ابوالفضل جعفرنژاد


توضیحات :
سه گروه رزمنده اعزامی از شهرستان خمین به فرماندهی شهیدان حسین شمسی (در همین عملیات به شهادت رسید) و حمزه جعفری (در کسوت فرماندهی گروهان در عملیات والفجر8 در منطقه فاو عراق به شهادت رسید) و برادر سید محمد حسینی نیز در این عملیات و پدافندی آن حضور داشتند.

حمله شمشیر
در تاریخ یازدهم تیرماه سال 1360 چند روز پس از شهادت هفتاد و و دو تن، برای اولین بار در غرب کشور  عملیات شمشیر را شروع کردیم.

در یک شب ظلمانی و در ارتفاع 2200 متری آن هم در حالیکه تمام منطقه  مین گذاری شده بود شب قبل از حمله در مسجد نودشه برای آخرین بار برای برادران پاسدار اعزامی از خمین واراک و سایر افرا صحبت کردم عزیزان ما تا ساعت دونیمه شب عزاداری کردند و گریه و تضرع والتماس به درگاه خدا داشتند.

آن شب یکی از برادران اهل خمین خواب حضرت امام را میبیند که پشت شانه او زده و فرموده بود چرا معطل هستید؟ حرکت کنید حضرت مهدی (عج) با شماست.

صبح با پخش این خبر حالت عجیبی به بچه ها دست داده بود .

همه میگفتند ما میخواهیم همین الان عملیات را انجام بدهیم .

هرچه گفتم دشمن در بالای ارتفاعات است شما چطور میخواهید از میدان مین عبور کنید.   

گفتند : به ما گفته اند حضرت مهدی (عج) با ماست.

به هر صورتی که بود برادران را راضی کردیم.

عملیات در نیمه های شب شروع شد و در ساعت هفت صبح نیروها به نزدیک سنگرهای دشمن رسیدند.

طولی نکشید که به خواست خدا در ساعت ده صبح تمامی ارتفاعات مورد نظر سقوط کرد.

برادران ما با صدای اللّه اکبر آنچنانی وحشتی در دل دشمن ایجاد کرده بودند که نزدیک به دویست نفر از مزدوران بعثی یکجا اسیر شدند.

به یکی از افسران عراقی گفتم :

فکر کردید که ما با چه مقدار نیرو به شما حمله کردیم؟

گفت : دو گردان

گفتم : نه خیلی کمتر بود .    

تعداد نیروهای حمله کننده را گفتم

گفت: مرا مسخره میکنید

وقتی برایش قسم خوردیم و باورش شد گریه اش گرفت و گفت : وقتی شما حمله کردید تمام کوهها اللّه اکبر می گفتند اگر ما میدانستیم تعدادتان اینقدر کم است می توانستیم همه شما را اسیر کنیم .

این مصداق آیات قرآن که در هنگام حمله جندالله نیروی کفر احساس میکند با لشکر عظیمی در جنگ است و بیست مومن در مقابل صد نفر دشمن و صد نفر در مقابل هزار نفر دشمن برتری جنگی دارند در این عملیات به عینه ثابت شد .

پس از سقوط ارتفاعات و در آن هوایی گرم هنوز به برادرانمان آب نرسانده بودیم که یک تیپ عراقی اقدام به پاتک کرد .

خوشبختانه این تیپ هم شکست خورد و در مجموع عراق در این عملیات چندین نفر کشته به جای گذاشت که اکثر آنها را برادرانمان به خاک سپردند.

برچسب ها
بازدید
دیدگاه
مطالب مرتبط
در مراسم یادواره شهید مسلمی در کوی امام علی اراک با موافقت آموزش و پرورش نام مدرسه میلاد در این کوی به نام شهید سعید مسلمی تغییر یافت. 🔹 این یادواره…
🔹هم‌زمان با سالروز ولادت اباعبدالله الحسین (ع) و روز پاسدار و مقارن با سالروز ولادت قمر بنی هاشم ابوالفضل العباس(ع) و روز جانباز، استاندار مرکزی به…
🔰همزمان با سالروز ولادت اباعبدالله الحسین (ع) و روز پاسدار، استاندار مرکزی به همراه مدیرکل دفتر اجتماعی استانداری و مدیرکل بنیاد شهید با حضور در منزل…
🔹غروب روز پنجشنبه دکتر مخلص‌الائمه استاندار مرکزی و سردار رفیعی‌کیا فرمانده فراجای استان و ربیعی مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان مرکزی در…
🔹ریحانه زهره وند دختر شهید محمد زهره‌وند در فرودگاه اراک به حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای خوش آمد گفت. 🔹شهید محمد زهره وند اولین شهید از شهدای…